Czym jest schładzanie szokowe

Jeżeli ktoś zastanawia się bez jakiego sprzętu nie może funkcjonować firma cateringowa albo restauracja, także ta dostarczająca jedzenie na wynos, na pewno wie, że odpowiednie narzędzia ułatwiają pracę i sprawiają, że można wykonywać ją znacznie szybciej. Organizując bardzo duże przyjęcie, restaurator nie jest w stanie przygotować wszystkich dań na bieżąco. Całe szczęście schładzanie szokowe daje możliwość ugotowanie dań przedtem, szybkie schłodzenie ich a potem odgrzanie i podanie gościom.

Dzięki temu dania nie tracą wartości odżywczych i smakowych a ich przygotowanie rozłożone jest w czasie. Do tego zadania służy komora schładzania szokowego. Komory chłodnicze mogą być wbudowane w kuchnię, tak jak inny sprzęt kuchenny, albo stanowić odrębne pomieszczenie. Wszystko zależy od tego, jak dużą ilość jedzenia potrzeba schłodzić. W restauracji i firmie cateringowej będą to niewielkie komory, niemniej jednak już w zakładzie przetwórczym niezbędne jest wykorzystanie komór o większym gabarycie. Najczęściej właściciel restauracji lub firmy cateringowej jest w stanie przewidzieć, jak spore zlecenia musi zrobić i w związku z tym łatwo dobierze dobry sprzęt do chłodzenia. Prócz możliwości szybkiego schłodzenia gotowych potraw, istnieje też sposobność ich mrożenia. Mrożenie szokowe, identycznie jak chłodzenie, następuje w bardzo niedługim czasie. Dzięki temu przygotowane dania lub półprodukty nie tracą swoich właściwości lub struktury. Zamrożenie szokowe ciasta w piekarni zapewnia, że wypiek się uda. W tradycyjnej zamrażarce woda obecna w cieście zaczęłaby parować i tworzyć kryształki lodu. To miałoby z kolei fatalny wpływ na końcowy wypiek. Ciasto, czy chleb mogłyby zawierać grudki albo sprawiać wrażenie niedopieczonych. Technologia szybkiego schładzania oraz mrożenia potraw zapewnia także, że nie namnożą się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować szybsze psucie się dań. Bez sprzętu do mrożenia i schładzania szokowego firmy zajmujące się produkcją jedzenia, musiałyby je zbudować na bieżąco i od razu sprzedawać. Całkiem inaczej, trafiałoby do klientów zepsute lub pozbawione smaku.

Polecamy: komory szokowego mrożenia.