Jak szybko schłodzić żywność

Producenci żywności wykorzystują przy jej produkcji sporo fachowego sprzętu, który usprawnia cały proces powstawania i transportu towaru. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii, do której należą także komory szokowego mrożenia można bardzo szybko mrozić przygotowane posiłki i w ten sposób transportować je do sklepów, w których będą sprzedawane właśnie jako produkty głęboko mrożone. Komory szokowego mrożenia to urządzenia przenośne i montowane w pomieszczeniach na stałe, które pozwalają bardzo szybko schłodzić albo zmrozić produkty spożywcze po procesie obróbki termicznej.

Dzięki temu, że zmiana temperatury w komorze następuje szybko, żywność dłużej nadaje się do spożycia i dłużej można ją przechowywać. Oprócz tego, szybkie zamrożenie powoduje, że desery nie tracą własnego atrakcyjnego kształtu. Potrawy szybko mrożone zachowują także swoje walory smakowe i po rozmrożeniu czasem nieprosto rozpoznać, że w ogóle były zamrażane. Nawet wytrawni smakosze mogą nie poczuć, że jedzą gotowy produkt, który był już mrożony. Podczas tradycyjnego zamrażania, które następuje bardzo powoli, produkty tracą więcej wody a zatem redukuje się ich masa. Mrożenie i schładzanie żywności w komorze trwa jedynie półtora godziny. Wówczas temperatura produktów obniża się do należycie dwie -3 stopni w przypadku chłodzenia i -20 stopni, gdy produkty są mrożone. Żywność przygotowana w ten sposób dostarczana jest do sklepów specjalnymi pojazdami z zamontowanymi zamrażarkami. Nowoczesne komory służące do szybkiego zamrażania produktów są jednocześnie bardzo wydajne i energooszczędne, więc nie generują dużych kosztów za zużycie energii elektrycznej, co dziś zdaje się być kluczowe przy obliczaniu kosztów produkcji żywności. Taki sprzęt można zakupić, jeśli niezbędny jest na stałe. Możliwy jest jednak również jego wynajem, co staje się coraz popularniejsze. Firmy zajmujące się cateringiem coraz częściej wynajmują kontenery z komorami do szokowego mrożenia w środku na czas, kiedy będą chciały z nich korzystać, a więc wówczas kiedy mają najwięcej zamówień.

Więcej informacji: komory szokowego mrożenia.