Na czym polega szokowe mrożenie

Komory szokowego mrożenia pozwalają w niezbyt długim czasie zamrozić produkty, które były uprzednio poddane obróbce termicznej. Dzięki temu, że zamrażane są szybko, nie wyparowuje z nich woda. Gdyby zamrażały się w tradycyjny sposób, bo rozmrożeniu mogłyby być suche.

Poza tym szybkie mrożenie sprawia, że bakterie nie zdążą się wykonać na potrawie. To powoduje, że termin przydatności do spożycia takich produktów jest dość długi. Zwykle mrożenie szokowe wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym. Mrozi się w ten sposób warzywa i owoce, które w późniejszym czasie można zakupić w sklepie i ugotować z nich zupę, czy przyrządzić deser. Dodatkowo w taki sposób zamrażane są desery lodowe. To dzięki mrożeniu szokowemu zachowują na prawdę ładny kształt przez cały czas. Z mrożenia szokowego korzysta się też w przemyśle farmaceutycznym i medycynie. W niektórych sytuacjach leki lub próbki pobrane do badania muszą być schłodzone albo zamrożone. Tylko w komorze udaje się zachować ich właściwości i w odpowiedni sposób przeprowadzić badania. Podobnym do mrożenia szokowego jest schładzanie szokowe. Polega na tym, ażeby obniżyć temperaturę towarów do około dwie stopni. To przydaje się w restauracjach, które przygotowują dania na wynos albo w ramach cateringu przygotowują jakieś bardzo duże przyjęcie. W komorze szokowego chłodzenia lub szokowego mrożenia można zyskać odpowiednią temperaturę już w mniej więcej 90 minut. To oznacza, że w tym czasie można obniżyć temperaturę produktu z około 70 stopni do 2 w przypadku schładzania lub -18 w przypadku mrożenia szokowego. Dzięki temu, że chłodzenie i zamrażanie przeprowadza się w tak szybkim tempie, produkty dłużej zachowują świeżość. Poza tym po ponownym podgrzaniu, czy ugotowaniu smakują tak, jak gdyby były świeże. To bardzo dobrze widać w przypadku pierogów mrożonych. Te sklepowe, choć mówi się o nich, że są gorszej jakości, niż mrożone, nie gorzej smakują po ponownej obróbce termicznej. Wynika to z tego, że były mrożone szokowo i nie straciły pierwotnych wartości odżywczych.

Więcej informacji na stronie: komory szokowego mrożenia.