Brak ogrodu czy działki wcale nie sprawia, że musimy zrezygnować z własnoręcznej uprawy roślin przydatnych w kuchni. Można je uprawiać wręcz na balkonie czy tarasie w bloku i co ważne, nie wymagają one od nas dużego zaangażowania ani również dużych nakładów czasu czy pieniędzy. Osoby początkujące powinny spróbować uprawy z gotowej rozsady, a wtedy pominą etap przygotowywania sadzonek, który jest natomiast bardzo czasochłonny.
Nie każdy ma warunki, żeby przygotować sadzonki, bo należy posiadać odpowiednio na prawdę dużo światła i miejsca, a także właściwą temperaturę. Całkiem dobrze korzystać z gotowych sadzonek, które urosły już w idealnych ustaleniach. Przykładem może być tutaj oregano świeże zioła doniczkowe, które są sprzedawane w małych doniczkach. Taką roślinę po przyniesieniu do domu powinno się przesadzić do większej doniczki i dać jej odpowiednie podłoże warzywne lub ziołowe oraz solidnie podlać, a po jakimś czasie mocno się rozrośnie. Szałwia w doniczce bio też może być uprawiana właśnie w ten sam sposób. Jeśli chcemy, żeby nasze zioła doniczkowe rosły zdrowo i cudownie, to warto je przycinać albo uszczykiwać, a wtedy będą się rozkrzewiały i staną się bardzo gęste i atrakcyjne. Zioła uprawia się relatywnie łatwo, powinno się wyłącznie znać kilka podstaw, takich jak dobieranie właściwego podłoża, odpowiednie podlewanie czy właściwe miejsce o intensywnym nasłonecznieniu. Jeżeli spełnimy te warunki, to już w ciągu kilku tygodni doczekamy się własnych fantastycznych ziół, które będą stanowić nie tylko rewelacyjną dekorację, niemniej jednak także świetny dodatek do potraw. Wiosną, kiedy jeszcze nie ma ziół i nowalijek warto postawić na mikroliście, czyli małe listki różnorakich warzyw, które można spożywać samemu, na kanapce lub w formie sałatki. Takie liście są pełne witamin i składników mineralnych, które dostarczają naszemu organizmowi energii, dodatkowo niezbyt duże listki są smaczne. Kiedy zacznie się sezon, wręcz na balkonie czy tarasie można uprawiać mini marchewki czy pomidorki koktajlowe, które będą stanowiły doskonały dodatek do wielu potraw w naszej kuchni.
Więcej: koperek w doniczce.